Moeilijke eters, de meeste ouders kennen dit fenomeen, sterker nog: bijna bij de helft van de kinderen onder de vijf jaar komen eetproblemen voor. Het ene kind lust niets of eet heel weinig of alleen brood; anderen eten geen groente of vissen alle groene stukjes uit de pastasaus. En zo zijn er nog veel voorbeelden te noemen. Ouders zetten allerlei (creatieve) middelen in om hun kind aan het eten te krijgen. Deze tips kunnen je hierbij helpen.
Dwing je kind niet te eten.
Een kind voelt zelf goed aan of het voldoende binnenkrijgt. Een gezond kind hongert zichzelf niet uit en gaat vanzelf eten. Jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, je kind bepaalt zelf hoeveel het eet.
Eet op tijd.
Eten jullie laat? Misschien is je kind moe en eet het daarom minder goed. Of vind je kind het niet leuk om opeens te moeten stoppen met spelen? Geef op tijd aan dat het eten bijna klaar is.
Schep kleine porties op.
Kleine porties zijn overzichtelijk en aantrekkelijker. Een compliment voor een leeg bord stimuleert om te eten. Nog eens opscheppen kan altijd.
Houd vaste rituelen aan.
Eet met zijn allen aan tafel, op een vaste plek en een vast tijdstip. Vaste rituelen geven duidelijkheid en structuur.
Leer je kind proeven.
Het duurt 10-15 keer om te wennen aan een nieuwe smaak. Dus het is belangrijk om kinderen meerdere keren hetzelfde te laten proeven. Combineer nieuwe dingen met iets wat je kind lekker vindt. Dwing het niet om van iets wat het niet lekker vindt veel te eten, maar laat je kind ten minste één hapje proeven.
Geef het goede voorbeeld en zorg dat het gezellig is aan tafel.
Laat een maaltijd een gezellig, positief moment zijn. Ga samen aan tafel zitten en geef positieve aandacht. Praat over leuke dingen, lach samen en geniet van het eten. Zie het als een fijn moment van samen zijn met het gezin. Voer geen strijd over het eten, want dat beïnvloedt de sfeer negatief.

Reactie plaatsen
Reacties