Zand proeven

Gepubliceerd op 13 september 2024 om 19:48

Peuters zijn volop de wereld aan het ontdekken. Ze leren vooral door uitproberen: Hoe smaakt zand dat zo lekker door de vingers glijdt, wat gebeurt er als ik op dit knopje druk, wat zit er achter dit deurtje, of wat doet mama/papa als ik iets op de grond gooi? Ze doen het doen niet om je dwars te zitten, maar dit is hun manier om te leren, de wereld ontdekken. En daarin kunnen ze volhardend zijn.

 

Het verkennen van grenzen hoort bij opgroeien en jij als ouder bepaalt die grenzen. Regelmaat en routine zijn daarbij belangrijk. Dat doe je bijvoorbeeld met een vast dagritme of routines. Het is verwarrend voor een kind als het de ene keer wel op moet ruimen na het spelen en de andere keer niet. Bovendien zorgt deze regelmaat er ook voor dat je zelf consequent blijft en dat maakt het makkelijker om grenzen te stellen.

 

Grenzen stellen is iets anders dan straffen. Het is nodig voor een gezonde ontwikkeling van je kind. Ze geven kinderen houvast, duidelijkheid en veiligheid. Kinderen die zich veilig voelen, voelen zich vrij om te proberen en te leren. Grenzen en regels bieden die veiligheid. Met heldere regels weet je peuter precies wat wel en niet mag en waarom. Dat geeft je kind zelfvertrouwen en rust. Voor jezelf ook fijn.

 

Maar hoe stel je regels en grenzen? Ik geef vijf tips die je daarbij helpen.

Zorg voor duidelijke taal
Met duidelijke taal weet je kind precies wat het mag. Woorden als 'straks', 'soms' of 'misschien' zijn niet duidelijk. Houd regels daarom kort en simpel. En zorg voor een duidelijke uitdrukking en toon als iets echt niet mag.

 

Zeg wat je kind wél mag, in plaats van wat niet
Blijf positief tegen je kind, maak oogcontact en vertel vooral wat het wél mag doen.

 

Geef je kind een andere mogelijkheid als iets niet mag
”Je mag niet binnen met de bal, wel buiten op het veldje”. Leg sommige keuzes bij je kind voor autonomie, bijvoorbeeld met aankleden: “Wil je de blauwe trui of de rode?”

 

Stel niet te veel regels in één keer
Houd het overzichtelijk voor je kind en jezelf (anders ben je de hele dag politieagent aan het spelen en daar wordt niemand blij van). Kijk naar wat je echt belangrijk vindt om te leren bij je kind en geef het verder de ruimte om te ontdekken.

 

Geef zelf het goede voorbeeld
Kinderen kijken vooral de kunst af bij degenen die dichtbij staan. Wees je daar dus van bewust en geef zelf het goede voorbeeld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.