Op één lijn?

Gepubliceerd op 12 oktober 2024 om 22:59

Als je met je partner een kind krijgt verandert dat jullie leven én relatie. Naast partners zijn jullie nu ook ouders. Samen een nieuwe wereldburger opvoeden tot een sociale, aardige, verstandige volwassene is een flinke klus. Veel ouders doen dit liever niet alleen. Maar ook samen opvoeden is een hele uitdaging.

 

Allebei hetzelfde denken over de opvoeding zou ideaal zijn, maar is in de meeste gezinnen niet de realiteit. Je neemt als ouder je eigen ideeën en overtuigingen mee in de opvoeding en dat kan soms botsen met de ideeën van je partner.

Volledig op een lijn komen met elkaar is onmogelijk en ook niet nodig. Kinderen gaan over het algemeen flexibel om met verschillen tussen hun opvoeders. Van jou krijgen je kinderen andere dingen mee dan van je partner. En dat is prima.

Het belangrijkste is dat je duidelijk, voorspelbaar en consequent bent.

 

Tips

  • Zorg ervoor dat er een aantal basisregels zijn over dagelijks terugkerende zaken, die je samen besproken hebt en waar je allebei achter kunt staan.

Bijvoorbeeld over bedtijden, schermtijd, eetafspraken, snoepen, normen en waarden of sociale regels.

  • Bespreek samen wat je écht belangrijk vindt in de opvoeding, wat wil je je kind meegeven?
  • Val je partner niet af in het bijzijn van je kind.
  • Steun elkaar in de opvoedsituatie of laat het over aan de ouder die ingegrepen heeft en doe een stapje terug. Bespreek dan achteraf, zonder de kinderen erbij, hoe het beter opgelost had kunnen worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.